Opgelet, Fettberg: Dit gebeurt er als je dit drankje in de gootsteen giet

Australië - Huishoudelijke professionals weten: het in de afvoer gieten van braadvet of het doorspoelen van vochtige doekjes kan leiden tot hevige problemen. Buizen dreigen verstopt te raken. De daaropvolgende reiniging is meestal niets voor gevoelige magen. Wist je dat er ook gevaar dreigt bij een verkeerde omgang met melk?

Nee, absoluut niet! Melk in de afvoer kan leiden tot nare verstoppingen.
Nee, absoluut niet! Melk in de afvoer kan leiden tot nare verstoppingen.  © Montage: Screenshots/TikTok/sydneywater

Is het zuur en daardoor oneetbaar geworden, dan blijft er maar één mogelijkheid over: weggooien. Maar let op! Niet in de afwasbak in de keuken. Dat is te lezen in een TikTok-bericht van de waterbedrijven van Sydney (Sydney Water) in Australië .

Naast olie en koffiedik is melk volgens het bericht een van de top drie rioolverstoppers.

"Wanneer vetten, oliën en smurrie in contact komen met het koude water in uw afvalwaterpijpen, harden ze uit. Ze combineren zich dan met andere afvalstoffen en vormen een 'vetberg'", zei Sydney Water-manager Ben Armstrong tegen Kidspot. Het bedrijf leverde op TikTok het bewijs dat een dergelijke afzetting er heel onappetijtelijk uit kan zien.

Volgens Armstrong is het weggooien van melk een echt probleem: "Onze nieuwste gegevens laten zien dat 70 procent van de mensen in en rond Sydney denkt dat het goed is om melkresten door de afwasbak te spoelen."

Waar moet de verlechte melk heen? Een groot deel van de mensen in Sydney weet het niet

Armstrongs cijfers lijken te kloppen. Onder de Sydney-water-TikTok-video hebben zich namelijk talloze gebruikerscommentaren opgestapeld, alle met een soortgelijke ondertoon: waarom geen melk in de afvoer gieten en vooral, wat dan met de oude restjes?

De medewerker van het waterbedrijf heeft een antwoord klaar: "We raden aan om de melk te verdunnen met leidingwater en het te gebruiken voor het begieten van planten - het is een geweldige bron van voedingsstoffen voor de tuin", zei Armstrong.

Afvoeren in huis zouden overigens alleen maar in contact mogen komen met water, wasmiddel en zeep. Dan zou je ook die vervelende verstoppingen besparen.