"Bijna meteen": interstellaire object het zonnestelsel binnengekomen
Door Rachel Boßmeyer
Parijs - Astronomen hebben mogelijk een interstellaire komeet ontdekt – het zou de derde bekende gast uit de diepten van de ruimte in ons zonnestelsel zijn.

Het object dat volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aanvankelijk de naam "A11pl3Z" kreeg en door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA "3I/Atlas" is gedoopt, bevindt zich honderden miljoenen kilometers bij ons vandaan.
Een gevaar voor de aarde vormt het object niet. Dichter dan 240 miljoen kilometer zal het ons niet komen, zo liet de NASA weten.
Hoe groot de komeet is en waaruit hij bestaat, willen astronomen nog uitzoeken. Wat ze al wel weten: "Dit ding is behoorlijk snel onderweg", zei Paul Chodas van het centrum voor studie van objecten in de buurt van de aarde in Californië tegen de "New York Times".
Op de mogelijk verre gereisde gast werd gewezen door het Atlas-telescoop in Rio Hurtado in Chili. Sindsdien hebben ook andere telescopen het object uit de richting van het sterrenbeeld Boogschutter waargenomen.
Een eerste bezoeker uit een ander zonnestelsel, die duidelijk als zodanig was geïdentificeerd, werd in 2017 gevonden door deskundigen. "1I/'Oumuamua", een sigaarvormig object van ongeveer 400 meter lang, was toen op slechts een kwart van de afstand van de aarde aan de zon voorbijgevlogen. In 2019 volgde een andere gast uit de verte: "2I/Borisov".