Met deze video's gaat de politie viraal op TikTok: "Soms hebben we geen goed gevoel"
Door Christopher Kissmann
Halle (Saale) - Een politieagent rent naast een auto en steekt zijn hand door het open raam om het mobieltje van de bellende bestuurder af te pakken. Die kijkt verbaasd. "Geen telefoon tijdens het rijden", zegt de agent tegen de camera. Boodschap overgebracht. Pas daarna volgt de ontknoping - de scène in de video is ingesteld.

Een agent schudt zelfs ijverig met een tak achter het raam om de rit zo echt mogelijk te laten lijken. De politie in Saksen-Anhalt heeft al veel van dergelijke video's gepubliceerd op het videoplatform Tiktok . Vaak gaat het over de veiligheid in het verkeer, verkeerscontroles of het werk bij de politie - de clips zijn meestal erg kort, verrassend en soms zelfs met een vleugje zelfspot.
"Door de video's wordt vaak een discussie op gang gebracht. Velen praten dan in de reacties over hun ervaringen met de politie. Precies deze uitwisseling willen wij", zegt politiemeester Arthur Gamm (32). Hij is een van de twee hoofdrolspelers in de video's.
Ruim een jaar geleden richtte de politie het kanaal op op Tiktok. Het platform spreekt vooral jonge gebruikers aan. Het doel was om toegang te krijgen tot deze doelgroep en preventie te versterken na de toegenomen jeugdcriminaliteit in Halle. Inmiddels verschijnen er regelmatig video's op het kanaal, sommige zijn miljoenen keren bekeken - zoals een video van slechts 15 seconden over een verkeerscontrole.
"De optimale videolengte is tussen de 10 en 15 seconden. Binnen de eerste twee tot drie seconden moeten we de gebruikers hebben, zodat ze de video bekijken", zegt Gamm. "Het valt ons niet moeilijk om in de leefwereld van de leerlingen te komen. We zijn ook volledig op de hoogte van de taal, omdat we dagelijks op Tiktok zijn."
Meestal gaat de meeste tijd naar het vinden van ideeën

Ook op Youtube en X is de politie actief, maar de grootste bereik heeft ze op Tiktok. Voor Gamm en hoofdcommissaris Sebastian Schultzik (36) bood zich zo de kans om privé-interesse in video's en sociale media te combineren met het beroep - ook al hebben ze bij de politie nog andere taken. "De meeste tijd gaat naar het vinden van ideeën. We vragen ons af: Hoe kunnen we een onderwerp interessant overbrengen?", vertelt Schultzik.
Dat is soms niet zo eenvoudig, omdat je ook snel verkeerd begrepen kunt worden. "We bekijken de video's vanuit veel verschillende oogpunten. Ze mogen geen subtiele boodschappen bevatten die we niet willen verzenden", legt Schultzik uit. Niet elk idee leidt tot een bruikbare clip. "Soms hebben we na een opname geen goed gevoel. We verwerpen sommige dingen ook weer", zegt Arthur Gamm.
Tiktok is niet onomstreden. De media-expert Jonas Schützeneder zegt dat het platform toegang biedt tot een zeer jonge doelgroep die op andere manieren moeilijker te bereiken is. Toch benadrukt de professor van de Universiteit van de Bundeswehr München: "De algoritme bevordert, net als op andere platforms, populistische en agressieve inhoud en zorgt uiteindelijk vooral voor vermaak en emotionalisering."
Hoofdcommissaris van politie: "Soms worden we buiten weer herkend"

Agent Sebastian Schultzik legt uit: "We proberen alle privacykwesties in acht te nemen. Voor ons gaat het op Tiktok om onze politieboodschappen te plaatsen en preventief te werken."
Dat lukt volgens hem. "Natuurlijk krijg je met zo'n grote bereik soms ook negatieve reacties, maar de meeste zijn positief." Ook binnen de politie is dat het geval. "Bij ons is iedereen heel open, collega's zien het nut van het platform in en daarom hebben we relatief veel vrijheid."
Aangiftes worden niet op het Tiktok-kanaal aanvaard, maar alle commentaren onder de video's worden gelezen. Bovendien geven de twee agenten op scholen tips over het gebruik van sociale media en preventie.
Sommige leerlingen kennen hun gezicht dan al. "Soms worden we buiten herkend en sommigen vragen dan ook om een selfie", zegt Schultzik.