Alarm in Europa: Hoge besmettingsgevaar door gevaarlijke keelziekte

Europa - In Europa verspreidt zich een zeer besmettelijke ziekte, die bij veel getroffenen ernstige klachten veroorzaakt en in sommige gevallen zelfs dodelijk kan verlopen.

De ziekte tast vooral de keel- en het strottenhoofdgebied aan. (symboolbeeld)
De ziekte tast vooral de keel- en het strottenhoofdgebied aan. (symboolbeeld)  © 123RF/danilsneg

Zoals The Sun meldt, waarschuwen gezondheidsautoriteiten momenteel voor een bacteriële infectie die voornamelijk de keel- en nekstreek aantast. In ernstige gevallen kan het leiden tot een massale zwelling in dit gebied, waardoor ademhalen sterk wordt bemoeilijkt.

De ziekte, bekend als difterie, werd lange tijd in Europa en Groot-Brittannië beschouwd als zeldzaam. Sinds de introductie van een effectief vaccin in 1950, dat nu deel uitmaakt van de standaardvaccinatie, zijn de aantal gevallen aanzienlijk afgenomen.

Sinds januari 2023 zijn echter ongeveer 234 gevallen in Europa gemeld, volgens het Europees Centrum voor de preventie en bestrijding van ziekten. Met name landen als Duitsland , Oostenrijk , Groot-Brittannië, Zwitserland en Frankrijk zijn zwaar getroffen.

De toename van het aantal gevallen wordt voornamelijk toegeschreven aan mensen die op de vlucht waren en zich tijdens hun reis hebben geïnfecteerd.

Vooral daklozen, bewoners van tijdelijke onderkomens, vrijwillige hulpverleners, drugsgebruikers, ouderen en ongevaccineerde personen lopen risico.

De ziekte kan vooral voor kinderen dodelijk zijn

De toename van het aantal gevallen wordt vooral geweten aan mensen die op de vlucht waren en zich tijdens hun reis hebben ingeënt. (Symboolbeeld)
De toename van het aantal gevallen wordt vooral geweten aan mensen die op de vlucht waren en zich tijdens hun reis hebben ingeënt. (Symboolbeeld)  © 123RF/drmicrobe

Typische symptomen zijn een dikke grijswitte laag in de keel, neus of op de tong, vergezeld van koorts. In sommige gevallen manifesteert de ziekte zich ook op de huid, bijvoorbeeld door pusblaasjes op benen, voeten of handen.

Voor kinderen kan difterie bijzonder gevaarlijk zijn en in het ergste geval dodelijk verlopen als het niet tijdig wordt behandeld.

De besmetting vindt meestal plaats door druppelinfectie bij hoesten, niezen of door nauw lichamelijk contact.