Zwembad, ijsbal en douche: zo koelen de dieren in de Hesse-dierentuinen af

Door Jenny Tobien

Frankfurt am Main/Kronberg - "IJsbonbons" voor de brilberen en de poolvossen, verfrissende douches voor de alpaca's en de dromedarissen: Ook de dierentuinen in Frankfurt en in Kronberg reageren op de hitte.

Een dierverzorgster in de Opel-dierentuin in Kronberg verfrist een dromedaris met een waterslang.
Een dierverzorgster in de Opel-dierentuin in Kronberg verfrist een dromedaris met een waterslang.  © Boris Rössler/dpa

"We proberen natuurlijk de dieren af te koelen", zegt Svenja Petry, dierverzorger in de dierentuin van Frankfurt.

De hittebestendigheid verschilt van soort tot soort. "We hebben dieren die de hitte lekker vinden omdat ze uit warme regio's komen. En we hebben natuurlijk dieren die de hitte niet zo goed kunnen verdragen."

Waar het mogelijk is, wordt geprobeerd om de dieren een waterbassin aan te bieden. Anders krijgen ze bijvoorbeeld waternevel en natuurlijk schaduwplekken als koelmogelijkheden.

Zo worden de alpaca's bijvoorbeeld regelmatig met een waterslang nat gespoten. Dat heeft het extra effect dat ze door het water in hun natte wol, dat met de tijd verdampt, nog een tijdje gekoeld blijven, legt Petry uit.

De alpaca's hebben overigens niet veel wol op dit moment - net op tijd voor de zomerhitte werden ze vers geschoren.

Poolvossen in de Opel-dierentuin likken aan een "ijsbom" waarin ook verschillende lekkernijen voor de dieren te ontdekken zijn.
Poolvossen in de Opel-dierentuin likken aan een "ijsbom" waarin ook verschillende lekkernijen voor de dieren te ontdekken zijn.  © Boris Rössler/dpa
Een alpaca verheugt zich over een beetje spuitnevel.
Een alpaca verheugt zich over een beetje spuitnevel.  © Arne Dedert/dpa

Bij grote hitte zijn de dieren in de dierentuin veel slimmer dan mensen

Een brilbeer in de dierentuin van Frankfurt neemt een bad. Over het algemeen brengen ze bij warmte hun tijd door in de schaduw of in de binnenruimtes.
Een brilbeer in de dierentuin van Frankfurt neemt een bad. Over het algemeen brengen ze bij warmte hun tijd door in de schaduw of in de binnenruimtes.  © Arne Dedert/dpa

Hetzelfde gebeurt er in de Opel-dierentuin in Kronberg. Da kregen de dromedarissen een waterdouche.

En in een andere omheining vochten twee poolvossen om een "ijsbom", waarin naast een ei ook vleesstukken waren ingevroren.

"Bovendien zetten we waterbekkens klaar en de olifanten hebben een natte leemkuil die ze graag gebruiken", zegt dierentuinpedagoog Martin Becker in Kronberg. "Verder zijn de dieren slimmer dan wij. Ze doen helemaal niets meer."

De dieren passen hun activiteiten aan de temperaturen aan en maken een uitgebreide siësta.

Ondertussen kauwden in de dierentuin van Frankfurt de twee brilberen Manu en Chimbo op grote ijsblokken met ingevroren fruitstukjes. Brilberen zijn eigenlijk in de Zuid-Amerikaanse Andes thuis en gewend aan iets koelere temperaturen.

Ze zouden graag schaduwplekken opzoeken en overdag ook naar de binnenruimtes gaan, zegt dierverzorger Jessica Strohbach. "De dieren zijn slimmer dan de mensen, die vertrekken bij zo'n hitte.