Paard loopt bij wedstrijd zwaar letsel op aan beide benen: dierenbeschermers doen aangifte

Hamburg - Een traditioneel spektakel met een somber einde: tijdens de 156e "Duitse Derby" op de galoprenbaan in Hamburg -Horn brak het Franse renpaard "The Sheriff" zich op zondag tijdens de wedstrijd beide evenbeensbotten. Het gaat hier om de botten die het gevoelige gewricht van het paard stabiliseren.

Telkens raken dieren tijdens paardenraces gewond - soms met fatale gevolgen. (Symboolbeeld)
Telkens raken dieren tijdens paardenraces gewond - soms met fatale gevolgen. (Symboolbeeld)  © Gregor Fischer/dpa

Het zwaar gewonde dier werd onmiddellijk naar een dierenkliniek gebracht. Of "The Sheriff" het zal overleven of moet worden ingeslapen vanwege zijn ernstige verwondingen, is op dit moment onduidelijk. Het tragische ongeluk toont hiermee opnieuw de schaduwzijden van de paardensport. Nog maar kort geleden moest bij het vierspanrijden in Luhmühlen een paard na een val worden ingeslapen .

De dierenrechtenorganisatie PETA reageerde prompt en hard: op maandag deed zij bij het Veterinäramt Hamburg-Mitte aangifte tegen de verantwoordelijken. Het doel is om de exacte omstandigheden van het ernstige letsel te onderzoeken, zo staat in een persbericht van de organisatie.

In een verklaring eist PETA ook een einde aan de races: "Steeds weer worden paarden in Hamburg zwaar gewond of doodgereden", legt Peter Höffken, specialist bij de organisatie, uit. "Hun lijden wordt bewust aanvaard voor prestige en winst", voegt Höffken eraan toe.

Na het letsel van een paard: dierenrechtenorganisatie met duidelijke eis

Ook vorig jaar vond de derby plaats op de renbaan in Hamburg-Horn.
Ook vorig jaar vond de derby plaats op de renbaan in Hamburg-Horn.  © Gregor Fischer/dpa

Volgens het bericht worden de dieren telkens systematisch overbelast, vaak al op jonge leeftijd van twee of drie jaar. Hun bewegingsapparaat is dan nog niet volledig ontwikkeld, wat kan leiden tot peesletsels en botbreuken. Ook psychisch staan de dieren onder constante stress.

Na het drama in Hamburg eisen dierbeschermers nu consequenties. "Het is hoog tijd om de gewetenloze renbranche te beteugelen en de marteling op Duitse renbanen te verbieden", aldus Höffken.

De branche zit vol dierenleed, zo stelt de organisatie. Achter glinsterende hoeden, champagne en wedkoorts verbergt zich een wereld van dwang, pijn en dood.