Hittewaarschuwing: zo kunnen huisdieren in grote steden ook koel blijven

Leipzig - Temperaturen van ver boven de 30 graden rollen naar Saksen en niet alleen wij mensen voelen de hitte. In tegenstelling tot ons kunnen veel huis- en wilddieren echter niet zweten. We kunnen onze fluffy vrienden echter helpen, ook in grote steden.

Kleine drinkplaatsen in de tuin of op het balkon kunnen voor wilde dieren levensreddend zijn.
Kleine drinkplaatsen in de tuin of op het balkon kunnen voor wilde dieren levensreddend zijn.  © Lutz Brose

Ja, als het heet is, moet je genoeg drinken. Dat geldt ook voor dieren. "Als het heet is, kunnen dierenvrienden waterplaatsen inrichten voor wilde dieren", zegt dr. Moira Gerlach, specialist dierverzorging bij de Duitse Dierenbescherming.

In de zomer drogen veel beken en plassen uit. Wilde dieren zoals egels, vogels en eekhoorns vinden dan moeilijk water en kunnen uitdrogen.

Kleine opgestelde waterschalen in je eigen tuin, op het balkon of in het park kunnen levens redden. Als er kleine stenen en verhogingen in worden geplaatst, nemen insecten de verkoeling ook graag aan.

Ook voor onze huisdieren is toegang tot vers drinkwater onmisbaar. Sommige honden vinden het ook leuk om te gaan zwemmen. Daarbij moeten eigenaren er echter op letten dat het gebied echt toegankelijk is voor de vierpotigen. In fonteinen, bijvoorbeeld in Leipzig , is zwemmen niet toegestaan.

Vrije uitloopkatjes zorgen zelf voor de nodige afkoeling. Ze moeten echter op tijd naar buiten worden gelaten om nog voldoende tijd te hebben voor het zoeken.
Vrije uitloopkatjes zorgen zelf voor de nodige afkoeling. Ze moeten echter op tijd naar buiten worden gelaten om nog voldoende tijd te hebben voor het zoeken.  © Lutz Brose

Vochtige doekjes en gekoelde steenplaten kunnen verkoeling brengen

Ook al vermaakt deze hond zich in een openbaar fontein in Leipzig, het baden in fonteinen is noch voor mens noch voor dier toegestaan.
Ook al vermaakt deze hond zich in een openbaar fontein in Leipzig, het baden in fonteinen is noch voor mens noch voor dier toegestaan.  © Lutz Brose

"Hondeneigenaren moeten wandelingen in de vroege ochtend- of avonduren plannen en de middaghitte vermijden", geeft Dr. Gerlach als tip mee.

Vrije uitloopkatten zouden beter 's morgens vroeg en 's avonds laat naar buiten gelaten moeten worden, zodat ze op tijd een koele plek kunnen zoeken.

Konijnen en cavia's in buitenhokken hebben absoluut voldoende schaduw nodig. Al na een paar uur in de directe zon kan dit leiden tot een hitte-dood. Gekoelde steenplaten of vochtige doeken kunnen bovendien verkoeling brengen.

Een van de grootste gevaren voor dieren in de zomer is nog steeds de auto. Al na enkele minuten kan het geparkeerde voertuig opwarmen tot 50 graden of meer. Als iemand een dier in een benarde situatie aantreft en de eigenaar niet kan vinden, moet hij dringend de politie waarschuwen en niet zelf handelen.

Als de dieren de eerste tekenen van oververhitting vertonen zoals hevig hijgen of onrust, moeten ze meteen uit de hitte worden gehaald. Bij symptomen die op een zonnesteek wijzen, moet er onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd. Bij honden zijn typische waarschuwingssignalen evenwichtsstoornissen, braken en bewusteloosheid.