Hittestress in Duitsland verwacht: hierop moeten dierhouders absoluut letten
Hamburg - Nu komt de hitte! Er worden in de komende dagen landelijk hoogzomertemperatuuren van rond de 30 graden verwacht. Vooral voor dieren kan dit echt gevaarlijk worden.

De Hamburgse dierenbeschermingsvereniging waarschuwt huisdiereigenaren vooral voor het achterlaten van dieren alleen in de auto. Volgens hen kunnen de temperaturen zelfs bij een open raam snel oplopen tot meer dan 50 graden en de auto zo een dodelijke valkuil maken.
Als je in een vreemde auto een dier in nood ontdekt en de bestuurder niet te vinden is, is het bellen van politie of brandweer de logische stap: zij kunnen vervolgens toegang krijgen tot het interieur.
Afgezien daarvan geldt voor honden : door te hijgen verliezen ze veel vocht, waardoor er altijd genoeg water beschikbaar moet zijn. Wandelingen moeten 's morgens of 's avonds worden gemaakt, omdat de wegen overdag opwarmen. Het haar kan worden geknipt om de algemene hitte te counteren.
Bij katten is het daarentegen belangrijk dat ze altijd toegang hebben tot het huis of de flat om af te koelen en iets te drinken. Voorzichtigheid is echter geboden met gekantelde ramen: er bestaat het gevaar dat de vachtneuzen worden geklemd.
Hamburger dierenbeschermingsvereniging vertelt wat belangrijk is voor dierhouders bij hitte
Paard, konijn en co. moeten zich in de schaduw kunnen terugtrekken

Paarden moeten zich bij temperaturen van ongeveer 30 graden alleen 's morgens en 's avonds bewegen. Overdag moeten er voldoende schaduwplekken beschikbaar zijn, en de drinkbak moet meerdere keren per dag worden gevuld.
Ook wilde dieren zoals vogels, egels en co. kunnen bij hitte snel uitdrogen. Met ondiepe waterbakken in de tuin of op het balkon kan je hen helpen om hun dorst te lessen en af te koelen. Het water moet dagelijks worden ververst en de kom moet schoon worden gehouden.
Voor konijnen, hamsters en co. geldt bij hitte: het hok mag niet in de zon worden geplaatst, maar er moeten schaduwrijke plekken worden gegarandeerd. De voederbakken moeten vaker worden bijgevuld dan anders.
Over het algemeen is het belangrijk: als een dier een keer oververhit raakt, moet het onmiddellijk in de schaduw worden geplaatst en met lauw (niet koud!) water worden voorzien, als het wil drinken. Vochtige handdoeken kunnen worden gebruikt om af te koelen. Als het dier het nog steeds slecht doet, moet het naar de dierenarts worden gebracht.