Dodelijke virus woedt voort: speurhonden ontdekken dode visjes

Door Florentine Dame

Kirchhundem - Bij de voortdurende zoektocht met de varkenspest-speurhondenteam in Sauerland zijn drie extra pasgeboren biggen gevonden die aan de dierziekte zijn overleden.

Hondenteams voor varkenspest hebben in Sauerland drie extra dode biggen opgespoord.
Hondenteams voor varkenspest hebben in Sauerland drie extra dode biggen opgespoord.  © ---/Kreis Olpe/dpa

Volgens een voorlopige beoordeling behoren ze tot dezelfde groep als de dieren die sinds half juni dood zijn aangetroffen in het bos bij Kirchhundem, zo meldt het Noordrijn-Westfaalse ministerie van Landbouw. Hiermee stijgt het aantal gevallen van ASP-besmetting bij wilde zwijnen in de Sauerland-regio naar elf.

De kadavers van de jonge dieren zijn binnen een straal van 500 meter rondom de reeds ontdekte, met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen, gevonden, aldus het bericht.

Hierdoor is er geen noodzaak om de zogenaamde "besmettingszone", waarin speciale beschermingsmaatregelen van toepassing zijn, uit te breiden, zo stelt het ministerie.

In het getroffen gebied mogen bijvoorbeeld aangewezen wandelpaden niet verlaten worden. Honden mogen niet vrij rondlopen.

Het vervoeren van varkens uit een bedrijf dat in een besmettingszone ligt, is niet toegestaan.

Wat tot nu toe over de varkenspest in NRW bekend is

Aangewezen wegen mogen in het betreffende gebied niet meer worden verlaten.
Aangewezen wegen mogen in het betreffende gebied niet meer worden verlaten.  © Federico Gambarini/dpa

Hoe de meest dodelijke verwekker in de regio Olpe terecht is gekomen, is een raadsel voor epidemiologen: bij virologisch onderzoek was gebleken dat het virus zich duidelijk onderscheidt van de tot nu toe bekende gevallen in Duitsland.

Het vertoont overeenkomsten met ASP-virussen uit de Italiaanse regio Calabrië.

Voor mensen en andere dieren is het virus ongevaarlijk. Voor huis- en wilde zwijnen verloopt een infectie echter bijna altijd dodelijk.

Na de eerste gevallen in Noordrijn-Westfalen hopen de vele varkenshouders in het land dat het virus kan worden ingedamd en zich niet zal verspreiden.

Als een huisvarken ziek is, moet de hele veestapel meestal worden gedood. Er dreigen economische verliezen en handelsbeperkingen.