Wie wordt de opvolger van paus Franciscus (†88)? Een Duitser maakt kans als outsider

Vaticaan - Het overlijden van paus Franciscus (†88) op paasmaandag heeft niet alleen miljarden katholieken wereldwijd in diepe rouw gedompeld. De terugkeer van het hoofd van de Kerk naar het huis van de Vader markeert ook het begin van de zoektocht naar een opvolger.

Mensen over de hele wereld rouwden om de dood van paus Franciscus op paasmaandag - zoals hier in de Westminster kathedraal in Londen.
Mensen over de hele wereld rouwden om de dood van paus Franciscus op paasmaandag - zoals hier in de Westminster kathedraal in Londen.  © HENRY NICHOLLS/AFP

Uiterlijk 20 dagen na de dood van de Argentijn moeten de kardinalen van over de hele wereld bijeenkomen in het Vaticaan voor het conclaaf en een nieuwe paus kiezen tot een tweederde meerderheid is bereikt.

De potentiële kandidaten, die bekend staan als "papabili", mogen niet ouder zijn dan 80, maar verder zijn er weinig beperkingen voor de kerkleden, waardoor het conclaaf weken kan aanslepen.

Zoals de geschiedenis ons heeft geleerd, is het moeilijk om van tevoren te zeggen wie de beste kansen heeft. Het"College of Cardinals Report" houdt echter een goed bijgehouden lijst van papabili bij en de eerste bookmakers en voorspellingsmarkten hebben hun kansen al bepaald.

Wij bekijken de favorieten voor je - en een outsider uit Duitsland.

Zal een Italiaan paus Franciscus opvolgen?

Kardinaal Pietro Parolin (70) is momenteel erg populair in het Vaticaan.
Kardinaal Pietro Parolin (70) is momenteel erg populair in het Vaticaan.  © Rafiq Maqbool/AP/dpa

Pietro Parolin (70, Italië)

De kardinaal-staatssecretaris van het Vaticaan werkt sinds 2013 onder Franciscus, zou het conclaaf kunnen leiden en is momenteel waarschijnlijk de machtigste geestelijke in de stadstaat - en daarom de eerste favoriet.

De Italiaan wordt gewaardeerd om zijn internationale en interreligieuze vredesbeleid, maar zijn nauwe band met zijn voorganger kan zijn ondergang worden als de kardinalen een reorganisatie van de kerk in gedachten hebben.

Matteo Zuppi (69, Italië)

De aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie (CEI) wordt ook gerespecteerd om zijn politieke oriëntatie. Hij werd door Franciscus aangesteld als speciale gezant voor de vrede in Oekraïne en staat ook heel dicht bij het geslacht van de overleden paus.

Na drie buitenlandse pausen op rij zouden de twee Italianen ook goede kansen moeten hebben, alleen al vanwege hun geboorteland.

Luis Antonio Tagle (67, l.) uit de Filippijnen wordt momenteel beschouwd als een van de meest waarschijnlijke kandidaten.
Luis Antonio Tagle (67, l.) uit de Filippijnen wordt momenteel beschouwd als een van de meest waarschijnlijke kandidaten.  © TIZIANA FABI/AFP

Koerswijziging met Peter Erdö - of wordt het zelfs een Duitser?

Een Duitse kandidaat met een buitenkansje: Gerhard Ludwig Müller (77) uit Mainz.
Een Duitse kandidaat met een buitenkansje: Gerhard Ludwig Müller (77) uit Mainz.  © Oliver Weiken/dpa

Luis Antonio Tagle (67, Filippijnen)

Een paus uit de Filippijnen zou een absolute noviteit zijn in de katholieke kerk, maar de pro-prefect voor de evangelisatie van de wereld die bekend staat als "Chito" wordt momenteel beschouwd als de meest veelbelovende buitenlandse kandidaat. Hij deed in 2013 mee aan het conclaaf als papabili en was met zijn 55 jaar de op één na jongste paus die werd gekozen voordat hij een van de invloedrijkste kerkleiders onder Franciscus werd. Nu zou zijn tijd kunnen komen.

Peter Erdö (72, Hongarije)

In tegenstelling tot de andere kandidaten zou de voorzitter van de Raad van de Europese Bisschoppenconferentie waarschijnlijk staan voor een strikte koerswijziging. De aartsbisschop van Boedapest wordt beschouwd als zeer conservatief, vertegenwoordigt vooral traditionele standpunten - en is nogal kritisch over de progressieve kerkelijke route van Franciscus.

Gerhard Ludwig Müller (77, Duitsland)

De inwoner van Mainz studeerde filosofie en katholieke theologie in zijn geboortestad, was vervolgens bisschop van Regensburg van 2002 tot 2012 en is sinds 2021 rechter bij de Apostolische Signatuur - de hoogste rechtbank van de Roomse Kerk. Hoewel Müller in het Vaticaan wordt gewaardeerd om zijn intelligentie, is de Duitse invloed in de Sint-Pietersbasiliek aanzienlijk afgenomen sinds het vertrek van Benedictus XVI, waardoor de 77-jarige momenteel slechts een buitenkans heeft.

In het verleden waren dit er echter vaak genoeg, terwijl de favoriet relatief zelden de benodigde stemmen krijgt. Daarom luidt het gezegde: "Wie als paus het conclaaf ingaat, komt er als kardinaal weer uit".