Waar gaat dat over? Mogen senioren hier niet meer bellen bij geldautomaten?
Osaka (Japan) - Voorzichtigheid, controle of bescherming tegen financiële ondergang? De prefectuur van Osaka heeft een nogal ongebruikelijke wet aangenomen om te voorkomen dat Japanse senioren in de toekomst zo gemakkelijk worden opgelicht.

Zoals Sumikai meldde, mogen 65-plussers niet meer bellen bij geldautomaten.
Volgens het Duitstalige tijdschrift over Japan was de regering gedwongen om deze drastische ingreep in de zelfbeschikking te doen omdat steeds meer oudere Japanners de laatste tijd zijn opgelicht door telefoonoplichters.
De daders doen zich voor als familieleden of vertegenwoordigers van de overheid en verleiden hun nietsvermoedende slachtoffers om geld of bankpasjes af te geven.
"Oudere slachtoffers verliezen niet alleen geld, maar lijden ook onder psychologische stress," legt gouverneur Hirofumi Yoshimura (49) uit. Met de nieuwe verordening hoopt hij "bijzonder ernstige misdrijven" te kunnen voorkomen.
Er hangt een zweem van toezicht op ouderen in de lucht

Volgens het tijdschrift is het aantal fraudegevallen in Osaka sinds 2021 gestaag toegenomen. Alleen al in 2024 werden verliezen geleden ter waarde van 39,2 miljoen euro. Meer dan 70 procent van de slachtoffers van de fraude was 65 jaar of ouder.
Banken waren ook verplicht om klanten met borden en flyers te wijzen op het verbod.
Maar wat gebeurt er als oma zich niet aan de regels houdt? Heel eenvoudig: niets! Volgens Sumikai hoopt de prefectuur op een "brede sociale consensus". In geval van verdenking moeten zowel de betrokkenen als de bankmedewerkers de politie inlichten.
Dit geldt overigens ook als iemand 70 jaar of ouder is, drie jaar lang geen overschrijving heeft gedaan en plotseling meer dan 100.000 yen (ongeveer 610 euro) wil versturen. De nieuwe bovengrens voor banktransacties is ook bedoeld om senioren te beschermen tegen fraude.