Geen internet in de Sint-Pietersbasiliek: waarom het Vaticaan offline gaat

Vaticaanstad - Het internet in de Sint-Pietersbasiliek wordt binnenkort uitgeschakeld. Maar de kardinalen hebben zelf in de hand hoe lang ze analoog moeten blijven.

De netwerkstoring treft alleen de binnenkant van de Sint-Pietersbasiliek. Het grote Sint-Pietersplein voor het gebouw blijft online.
De netwerkstoring treft alleen de binnenkant van de Sint-Pietersbasiliek. Het grote Sint-Pietersplein voor het gebouw blijft online.  © Emilio Morenatti/AP/dpa

Volgens een bericht op het interne nieuwsportaal"Vatican News" worden het internet en alle telefoonsignalen in het Vaticaan woensdag vanaf 15.00 uur uitgeschakeld.

Alleen de Sint-Pietersbasiliek wordt getroffen door de beperkingen. Bezoekers en toeristen op het grote Sint-Pietersplein voor het gebouw kunnen gewoon blijven internetten en bellen.

In het persbericht van het Vaticaan staat: "Zodra de kardinaal Protodeacon de verkiezing van de nieuwe paus heeft aangekondigd op de centrale loggia van de Sint-Pietersbasiliek, zal het signaal worden hersteld." De reden hiervoor is de streng bewaakte geheimhouding rond de pausverkiezing. Omdat er geen informatie voortijdig aan het publiek mag worden vrijgegeven, zal het radionetwerk gedurende deze tijd volledig worden afgesloten.

Verwacht wordt dat duizenden gelovigen en toeschouwers zich de komende dagen op het Sint-Pietersplein zullen verzamelen om te wachten tot er witte rook uit de schoorsteen van de pauselijke basiliek opstijgt.

Dit zou het teken zijn dat de kardinalen een nieuw hoofd van de katholieke kerk hebben gevonden en gekozen.

In totaal 133 kardinalen zullen vanaf woensdag in de Sint-Pietersbasiliek de volgende paus kiezen.
In totaal 133 kardinalen zullen vanaf woensdag in de Sint-Pietersbasiliek de volgende paus kiezen.  © Michael Kappeler/dpa

Kardinalen moeten mobiele telefoons inleveren

Na het overlijden van paus Franciscus (†88) zullen in totaal 133 kardinalen morgen, woensdag, gezamenlijk hun nieuwe hoofd kiezen. Er is echter weinig tot niets bekend over de exacte procedure en het verkiezingsproces.

De kardinalen moeten bij binnenkomst hun mobiele telefoons inleveren en daarmee ook elke verbinding met de buitenwereld.