Capibara-invasie in Buenos Aires: zo reageren de bewoners

Buenos Aires - Een buitenwijk van de Argentijnse hoofdstad wordt momenteel overspoeld door een ware invasie van capibara's. De overheid grijpt nu in om het probleem op te lossen . Nu grijpt de overheid in om het probleem op te lossen.

De capibara's voelen zich nu thuis en grazen op verkeerseilanden of snoezelen op volleybalvelden.
De capibara's voelen zich nu thuis en grazen op verkeerseilanden of snoezelen op volleybalvelden.  © Magalia Cervantes / AFP

Hoewel sommige mensen dol zijn op de schattige capibara's, worden ze steeds meer een plaag voor de bewoners van een welvarende buitenwijk van Buenos Aires.

Sinds de pandemie van het coronavirus hebben de "capinchos", zoals ze in Argentinië worden genoemd, de omheinde woonwijk Nordelta in het noorden overgenomen, meldt de New York Times.

De inheemse dieren hebben de goed onderhouden wijk met groene weiden, zoet water en geen natuurlijke vijanden ontdekt. De capibara's, die duidelijk gelukkig zijn in hun nieuwe thuis, zijn de afgelopen twee jaar bijna verdrievoudigd in aantal - het zijn er nu bijna 1000.

Hoewel capibara's in principe ongevaarlijk zijn, brengt het leven met hen wel wat uitdagingen met zich mee. Ze veroorzaken verkeersongelukken, eten de tuinen kaal en vallen af en toe kleine honden aan.

Daarom willen de bewoners van de woonwijk nu actie ondernemen tegen de wilde dieren en ze laten steriliseren.

Er leven ongeveer 1000 capibara's in deze prachtige kleine buitenwijk.
Er leven ongeveer 1000 capibara's in deze prachtige kleine buitenwijk.  © Magalia Cervantes / AFP

Overheid wil "anticonceptievaccinatieprogramma" invoeren

Vorig jaar startte de Argentijnse overheid een proefproject waarbij drie wilde dieren werden gesteriliseerd door middel van een vasectomie. Het doel was om uit te vinden hoe deze maatregel hun positie binnen de groep zou beïnvloeden.

Volgens de New York Times informeerde het bestuur van de Noordelijke Delta de bewoners in februari over de volgende stap: een "anticonceptievaccinatieprogramma". Dit houdt in dat 250 volwassen dieren worden gesteriliseerd.

Hoofdbioloog Falguera legde uit dat het vaccin zou voorkomen dat de capibara's sperma produceren en ovuleren. Hiervoor zijn twee injecties nodig, die enkele maanden na elkaar moeten worden toegediend. Bovendien is het effect slechts tijdelijk, waardoor de dieren regelmatig verdoofd en behandeld moeten worden.

Bewoners komen op voor de Capibara's

Niet iedereen is echter overtuigd van de sterilisatie van de capibara's. Een kleine groep buren heeft de handen ineengeslagen om actie te ondernemen tegen het bouwbedrijf en verzamelt handtekeningen voor een online petitie om de dieren te beschermen. Ze delen ook inzichten in hun co-existentie met de capibara's op Instagram.

María Soto, een van de buren, en haar groep roepen op tot het creëren van een apart beschermd gebied voor de capibara's en geven de projectontwikkelaars de schuld van het vernietigen van de natuurlijke habitat van de dieren.