Na vliegtuigcrash met slechts één overlevende: onderzoekers sluiten sabotage niet uit

Ahmedabad (India) - De vliegtuigcrash in India heeft een paar weken geleden de hele wereld geschokt - slechts één passagier op stoel 11A overleefde de ramp . Maar wat leidde tot deze ramp? De autoriteiten sluiten de mogelijkheid van sabotage niet uit.

Op 12 juni, omstreeks 14.00 uur lokale tijd, stortte een vliegtuig van Air India neer in de Indiase stad Ahmedabad.
Op 12 juni, omstreeks 14.00 uur lokale tijd, stortte een vliegtuig van Air India neer in de Indiase stad Ahmedabad.  © Rafiq Maqbool/AP/dpa

De Indiase staatsminister van Burgerluchtvaart, Murlidhar Mohol (50), bevestigde ondertussen dat het Aircraft Accident Investigation Bureau (AAIB) onder andere wegens mogelijke sabotage onderzoek doet.

Zoals The Independent meldt, analyseren de onderzoekers op dit moment de vluchtrecorders - de zogenaamde zwarte dozen - van het neergestorte vliegtuig. Eerste resultaten zijn echter pas over enkele weken te verwachten.

Mohol kondigde aan dat het onderzoeksrapport over ongeveer drie maanden zal worden gepubliceerd.

"Het videomateriaal van de bewakingscamera's wordt geanalyseerd en alle mogelijke scenario's worden getest. Meerdere autoriteiten zijn hierbij betrokken", aldus de staatsminister van Burgerluchtvaart.

Hij benadrukte ook dat de zwarte dozen in het land blijven en niet - zoals eerder gespeculeerd - voor een speciale analyse naar de VS worden gestuurd.

De Indiase staatssecretaris voor Burgerluchtvaart op Instagram

Onderzoeksrapport wordt binnen enkele maanden verwacht

Het vliegtuig crashte op een studentenhuis voor medische studenten, waarbij meer dan 270 doden vielen.
Het vliegtuig crashte op een studentenhuis voor medische studenten, waarbij meer dan 270 doden vielen.  © -/ Central Industrial Security Force/AP/dpa

De 50-jarige gaf verder aan dat het nog te vroeg is om de exacte oorzaak van de crash te noemen, maar sabotage kan niet worden uitgesloten. Het gaat om een "zeer zeldzaam geval", omdat het nog nooit eerder is voorgekomen dat beide motoren tegelijk zijn uitgevallen.

Er zijn echter nog meer vermoedens over waarom het vliegtuig zou kunnen zijn neergestort - onder andere komen dubbele motoruitval, verontreinigde brandstof of technische gebreken in aanmerking.

Ook defecte instellingen van landingskleppen of onderstel, onderhoudsgebreken of onopzettelijke handelingen van de bemanning staan op de lijst van mogelijke oorzaken.

Volgens de internationale regels van de UN-luchtvaartorganisatie ICAO moet binnen 30 dagen na de crash een voorlopig rapport worden opgesteld. Het definitieve eindrapport moet uiterlijk twaalf maanden later worden ingediend.