Waarom hebben de nazi's meer dan 4000 rode boeken naar Argentinië verscheept?
Buenos Aires - Na het spectaculaire vinden van houten kisten vol nazi-spullen in Argentinië gaat het onderzoek naar de oude documenten in hoog tempo door.

Sindsdien werkt een team van experts onder strikte veiligheidsmaatregelen aan het reinigen, digitaliseren en inventariseren van de gevonden voorwerpen.
Terwijl een gedetailleerde analyse pas zal plaatsvinden na afloop van deze uitgebreide voorbereiding, kwamen er toch al interessante dingen aan het licht, zo maakte het Hooggerechtshof vrijdag bekend.
Daarbij konden naast talloze postzegels en ansichten vol hakenkruisen al meer dan 4600 identiteitsbewijzen van de "Deutsche Arbeitsfront" (DAF) worden veiliggesteld. Deze organisatie verving de traditionele Duitse vakbonden, waarvan Adolf Hitler op 2 mei 1933 de huizen door SA- en SS-troepen liet bezetten en vernietigen.
De DAF fungeerde vanaf dat moment als middel om de arbeidersbeweging stevig te binden aan de nazi-ideologie. Haar leden verloren bovendien hun stakingsrecht. Van ten minste 4600 van de in totaal 23 miljoen DAF-leden liggen nu de rode lidmaatschapsboekjes in de Argentijnse hoofdstad, waarin alle persoonlijke gegevens en individuele contributiebetalingen zijn na te gaan.

Hoge Raad heeft hoge verwachtingen van NS-kisten: "Kan wereldwijde route van nazi-goud onthullen"

Het Hooggerechtshof heeft hoge verwachtingen van de analyse van deze ledenlijsten en de overige documenten.
"Er is een grote verwachting dat deze ontdekking het historische kader van de oorlogsmisdaden van de Tweede Wereldoorlog en nog onbekende aspecten zoals de wereldwijde route van het nazi-geld, de activiteiten van het nationaal-socialisme in de regio en hun invloedsnetwerken kan verhelderen", staat er in het bericht. Bovendien worden op dit moment alle "hypotheken over de herkomst van het materiaal" onderzocht.
Een eerste hypothese werd al na de vondst van de nazi-kisten bekend.
Destijds werd gezegd dat de documenten van de Duitse ambassade in Japan hun weg naar Argentinië hadden gevonden, waar ze in juni 1941 op een schip waren aangekomen en direct door de douane in beslag waren genomen.