Vakantie in Italië duurder: land wil buitenlanders voor doorgang laten betalen

Door Christiane Oelrich

Genève (Zwitserland) - Iedereen die Zwitserland op weg naar het vakantie doel zonder te overnachten alleen maar doorkruist, zal mogelijk in de toekomst om betaling gevraagd worden. Uit vijf partijen zijn voorstellen ingediend voor een "doorgangheffing".

De doortocht door Zwitserland kan in de toekomst mogelijk extra kosten. (Symboolfoto)
De doortocht door Zwitserland kan in de toekomst mogelijk extra kosten. (Symboolfoto)  © Urs Flueeler/KEYSTONE/dpa

Onder de voorstanders is Simon Stadler (37), nationaal raadslid van de partij "Die Mitte", voorheen de Christendemocraten. Nummerborden van auto's moeten volgens hem bij de grenzen worden gescand bij aankomst en vertrek.

Behalve een aantal uitzonderingen moeten bestuurders, afhankelijk van het verkeer, betalen als ze "zonder wezenlijk verblijf in het land" worden geregistreerd: "Dat wil zeggen dat er hogere prijzen zijn bij drukke momenten (Hemelvaartsdag), Pinksteren of het begin van de vakantie en lagere prijzen als er doordeweeks geen files staan", zei Stadler in het Zwitserse radiostation SRF.

Dit moet het verkeer beter verdelen. Stadler komt uit het kanton Uri. De bewoners daar leden erg onder de hoge verkeersdrukte, zei hij. Uri ligt aan het noordelijke portaal van de Gotthard-wegtunnel, waar zich op feestdagen en bij het begin van de vakantie vaak kilometerslange files vormen.

De tunnel van bijna 17 kilometer verbindt Uri met het kanton Tessin en is een belangrijke noord-zuidverbinding door de Alpen. Het passeren van de tunnel is gedekt door de verplichte Zwitserse autowegvignette van 40 frank (ongeveer 43 euro) per jaar.

Tot de inlevering zouden er nog enkele hindernissen genomen moeten worden

Wie iemand van Duitsland bijvoorbeeld met de auto naar Italië reist, moet extra betalen. (Symboolfoto)
Wie iemand van Duitsland bijvoorbeeld met de auto naar Italië reist, moet extra betalen. (Symboolfoto)  © Gregorio Borgia/AP/dpa

Het is nog niet duidelijk of dit in overeenstemming is met het landvervoersakkoord tussen Zwitserland en de EU. Stadler zei dat hij "een beetje genoeg" heeft van beschuldigingen dat een dergelijke heffing discriminatie tegen buitenlanders zou zijn.

Momenteel worden de inwoners van Uri gediscrimineerd, die door het hoge verkeersvolume vaak vast komen te zitten, zei hij.

Voordat een dergelijke heffing van kracht kan worden, moeten er echter nog enkele obstakels worden overwonnen. Onder andere moet de regering, de Bondsraad, zich hierover uitspreken.

Mogelijk zijn ook onderhandelingen met buurlanden nodig. Het Zwitserse parlement komt pas in september weer bijeen.